Home / Életmód / Egészség / Ölelkezzen az egészségéért

Ölelkezzen az egészségéért

Ölelkezni jó dolog, hisz’ mivel is adhatnánk jobban szeretteink tudtára ragaszkodásunkat, örömünket, mint azzal, hogy jól a karjaink közé szorítjuk őket? Azonban vannak olyan típusú emberek, akik valamiért nem szeretik ezt a fajta testi érintkezést, pedig nem csak jóérzéssel tölthet el, de az egészségünkre is áldásos hatással van.

Kutatók nemrégiben megállapították, mikor egy közeli barátunkkal ölelkezünk, akkor a boldogságérzetért felelős oxitocin hormon a véráramba kerül, aminek következtében csökken a stressz szintünk és a vérnyomásunk, a memóriánk pedig nagy mértékben javul! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden szembejövőnek a nyakába kell csimpaszkodnunk, ugyanis a Bécsi Egyetem kutatói szerint érdemes szelektálnunk, mivel ha olyasvalakit ölelgetünk, aki annyira nem áll közel a szívünkhöz, akkor az ellenkező hatást érhetjük el.

Az agyalapi mirigy által termelt oxitocint a legtöbben arról ismerik, hogy jó közérzetet biztosít, illetve erősíti a kapcsolatot a párok, illetve a szülők-gyerekek között. Értéke megemelkedik a szülés, illetve a szoptatás ideje alatt, ezzel is elősegítve az anya és a baba közti összetartozás érzését.

 

 

Egy szeretett személy ölelése mindezek mellett érzékennyé, simulékonnyá, empatikussá is tesz minket. Jürgen Sandkühler neurofiziológus szerint azonban a pozitív hatások csakis akkor jelentkeznek, ha a felek bíznak egymásban, illetve a másik visszacsatoló jeleket is küld nekünk. Tehát nem elég az, hogy mi szeressük és ragaszkodjunk a partnerhez, neki ugyanezt viszonoznia is kell. Ezért van az, hogy ha csupán udvariasságból kell megölelnünk a másikat, akiket alig ismerünk, akkor ezek a hatások elmaradnak, sőt, a szorongásszintünk meg is ugorhat a kortizol hormon elszabadulása miatt. Bár azt nem árt hozzátenni, hogy ezt nagyban befolyásolja az is, ki milyen társadalmi, kulturális körülmények közt él és nőtt fel, ugyanis amíg például az angolok azt sem szeretik, ha idegenek kissé közelebb hajolnak hozzájuk, addig a mediterrán népek előszeretettel érintenek meg másokat.

Sandkühler éppen amiatt ellenzi az ölelkezős kampányokat, amikor idegenek összegyűlnek, és egymás karjaiba borulnak. A szigorú kutató azt javasolja, hogy csakis úgy érdemes ilyeneken részt venni, ha mindenki tisztában van vele, hogy ez csak egy ártalmatlan móka, máskülönben érzelmileg megterhelő lehet, főleg olyanok számára, akiket zavar az, ha valaki belemászik az személyes terébe. Nos, úgy gondoljuk, ők eleve nem vennének részt egy szeressük egymást ölelkezésen, így nem kell aggódni azon, hogy bárki is érzelmileg megsérülne egy hasonló eseményen.

 

 

 

Tekintse meg

lúgosítás 2

A lúgosítás 3 élettani hatása

Talán nem is gondolná, de szervezetünk elsavasodása még arra is hatással lehet, hogy milyen gyakorisággal ...