Home / Életmód / Egészség / Krónikus fáradtság-mit tehetünk ellene?

Krónikus fáradtság-mit tehetünk ellene?

Rosszabb periódusai mindenkinek vannak, mégis olykor előfordul, hogy túl gyakran szembesülünk vele. Vajon mikortól krónikus, és mit lehet tenni ellene?

Minden nap minden egyes órájában meg kell felelnünk: otthon, a munkahelyen, az edzőteremben, mindenütt. Nem csoda, hogy időről időre úrrá lesz rajtunk a fáradtság, de sajnos olykor még arra sincs lehetőségünk, hogy szusszanjunk egy kicsit, és újult erővel vághassunk bele a következő feladatokba.

Ez így mehet egy darabig, de utána szervezetünk megálljt parancsol és küldi a jeleket, hogy ideje lazítani. Amennyiben ezt nem tesszük, jó úton haladunk afelé, hogy ténylegesen megbetegítsük magunkat.

 

Valódi betegség

Sokáig folyt arról a vita, hogy az orvostudomány elismeri-e valós betegségnek a krónikus fáradtságot, de mára már megbizonyosodtak róla, hogy igenis létező kórról van szó, amit gyógyítani kell- mivel az esetek többségében szervi elváltozással is jár. Kiváltó oka egyelőre ismeretlen, ahogy az sem tudni, hogy testi, vagy lelki probléma húzódik a háttérben. Volt már szó arról, hogy egy vírus, immunbetegség, illetve hormonális hiba a felelős érte, de egyértelműen még egyikre sem húzták rá, hogy a krónikus fáradság okozója lenne. Egy valamiben azonban egyetértenek: komplex tünetegyüttes, tehát nem lehet minden elnyúló kimerültségre ráfogni.

Hogy mégis mikortól beszélünk betegségről? Nem meglepő, az első és legfontosabb tünete a fáradtságérzés, mely legalább hat hónapig tart, és olyannyira maga alá keríti a benne szenvedőt, hogy hátráltatja őt a mindennapi munkavégzésben, legyenek otthoni, illetve munkahelyi feladatok, egyszerűen képtelen teendőit ellátni, ahogy sokszor saját magát is. Ezen kívül a motiválatlanság, letargia, álmosság és a koncentrációképesség teljes hiánya tartozik a jellemzői közé, melyek szintén tartósan fennállnak annak ellenére, hogy a betegek akár a szükséges alvásidő többszörösét is átalusszák.

 

Mit lehet tenni?

Először is ki kell vizsgáltatni, mi okozhatja a szűnni nem akaró fáradtságot, ugyanis több betegség tünetei között szerepel. Meghúzódhat többek között szívbetegség, vashiányos állapot, valamint allergia is a háttérben, ezért ezeket a lehetőségeket ki kell zárni – illetve kezelni. Mivel a kiváltó ok pontosan nem ismert, ezért a kezelése is gyerekcipőben jár, így legtöbbször immunerősítő kúrát, diétát, testmozgást, valamint gyógynövényes kezelést javasolnak az orvosok, melyek közül paradox mód leginkább a rendszeres sportolás az, ami a legeredményesebbnek bizonyult a krónikus fáradtság ellen.

Tekintse meg

lúgosítás 2

A lúgosítás 3 élettani hatása

Talán nem is gondolná, de szervezetünk elsavasodása még arra is hatással lehet, hogy milyen gyakorisággal ...