Home / Életmód / Egészség / HPV oltás, nőgyógyászatVedd kezedbe a magad olajágát!

HPV oltás, nőgyógyászatVedd kezedbe a magad olajágát!

Mindannyiunk vágya az, hogy szervezetünk békében „végezze dolgát”, hogy nyugalomban élhessük – bármennyire is aktív – életünket. Választott mottónk abban is eligazít, hogyan őrizzük testünk békéjét. Tudatosan, tevőlegesen. Valójában, persze, nem szükséges háborúra készülnünk. Csupán ismernünk kell azokat a lépéseket, amelyekkel egészségünket, biztonságunkat megőrizhetjük. Dr. Szőnyi György nőgyógyászt kérdeztük meg a megelőzés lehetőségéről.

Minden gondolkodó ember számol azzal, hogy kórok támadhatják meg. Nem félnünk, nem bunkerbe bújnunk kell, csupán néhány apró dolgot kell tennünk azért, hogy ne betegedjünk meg, de azért is, hogy ha ez mégis bekövetkezne, a baj minél kevesebb kárt okozzon a szervezetünkben, lelkünkben, magunk és szeretteink életében.
Aki biztonságban szeretné tudni magát, két harcmodort érdemes együtt felvennie: megelőzésként erősítenie kell védelmi vonalait, és rendszeres ellenőrzésekkel lehetővé tennie, hogy időben lebukjanak a beszivárgott bajkeverők.
A nőkre hárul ezen feladatok oroszlánrésze. (Uraim! Kérem, ne lapozzanak most el! Igaz, ez látszólag „női” téma, de párja, gyermeke, családja és saját egészsége a férfi társ, az apa felelőssége is. Olvasson csak tovább Ön is!)
A szebbik nemnek több olyan szerv jutott, amely érzékenyebb, sebezhetőbb, egyes támadó kórok számára könnyebben bevehető. A családalapításban is nagy ennek a jelentősége. Egy fiatal nő komoly felelősséget visel azért, hogy épen, készenlétben tartsa azokat a szerveit, amelyek a gólyát a családhoz hívják. Egy felelős anyának pedig gyermekei védelméért még akkor is komoly döntéseket kell hoznia, amikor ők már a kamaszkorba érnek vagy akár fiatal felnőttek.

Nőgyógyászati szűrővizsgálatok
Gondolnunk kell arra, hogy egy súlyos betegség általában lassan, alattomosan, tünetek nélkül ássa alá egészségünket, és csak akkor okoz panaszokat – csak akkor döbbenünk rá a veszélyre –, amikor már a radikális gyógymódok is hatástalanok. Ne feledjük azonban, hogy elkerülhetőek a súlyos állapotok, a drasztikus gyógymódok, beavatkozások, amelyek óriási testi és lelki terhet rónak a betegség áldozatára!
Jelentősen növeli a teljes gyógyulás esélyeit, ha egy kór felismerése korai szakaszában történik, hiszen a legtöbb kezelés ekkor a legeredményesebb. Ezért tudatosan, rendszeres szűrővizsgálatokkal kell biztosítanunk, hogy idejében érhessük tetten a ránk leselkedő betegségeket. Magunk és családunk biztonságáért rendszeresen, legalább évente célszerű ezeket elvégeztetnünk.
Ma már – szerencsére – a legveszélyesebb betegségek korai felismerésére számos vizsgálatot alkalmaznak. Ezeket megismerhetjük egy megfelelő szülész-nőgyógyász szakembertől, és célszerű egy „csomagban” elvégeztetnünk, évente egyszer. Ilyen egyszerű módon tehetjük a legtöbbet a nyugalmunkért.
Olyan intézetet érdemes választanunk, amely magas színvonalon felkészült a különböző vizsgálatok elvégzésére, amely ennek a támakörnek a specialistája: rendelkezik mind a tapasztalt szakembergárdával, mind a modern szűrő és diagnosztikai laborháttérrel. Utóbbi esetében fontos, hogy helyben működjön, hiszen a minták „utaztatása” rontja az eredmények pontosságát.

Megelőzés
Itt az ideje, hogy szembenézzünk az ellenséggel. Kórokozók csapatai figyelnek a pillanatra, amikor ránk támadhatnak. Mind más-más. Könyvtárat lehetne teleírni róluk. Itt csak egyiküket nevezzük meg, egy olyan kórokozót, amely sokakat – sok férfit is – veszélyeztet, és amelyet ma már nagy biztonsággal ismerünk fel. Így idejében tudunk az általa okozott betegségek ellen támadni. De ami fontosabb: hatásos fegyverünk van ellene!
A humán papillomavírussal (HPV-vel) világszerte körülbelül 630 millióan fertőződtek meg, gyakorlatilag minden tízedik ember. A szexuálisan aktív fiatalok csaknem egynegyedét érinti a fertőzés. Közismert tény, hogy a humán papillomavírusnak kóroki szerepe van a méhnyakrák, a méhnyakrákot megelőző állapotok, valamint a nemiszervi szemölcsök kialakulásában. (Ennek felfedezője Nobel-díjat kapott.) A méhnyakrák a nőkben előforduló második leggyakoribb daganattípus, és a nők rák miatti halálozásának második leggyakoribb oka. A tízmilliós Magyarországon évente mintegy 1200 nő betegszik meg és 500 nő hal meg méhnyakrákban, még mielőtt elérné az időskort (65 év). A genitális szemölcsök pedig becslések szerint 100 000 esetben fordulnak elő. Utóbbiak a testre legtöbbször nem „veszélyesek” ugyan, de olyan lelki terhet jelentenek, amelyet áldozataik gyakran évekig cipelnek, és gyógyulásuk után sem tudnak letenni. Fájdalmas, a szexuális életet ellehetetlenítő betegség.

A HPV-fertőzés ma már megelőzhető rendszeres szűréssel és időben adott védőoltással.
A Magyarországon 2006 óta forgalomban lévő négykomponensű oltóanyag a lányok, fiatal nők számára közel 100%-os védelmet biztosít a leggyakoribb HPV-típusok (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) okozta méhnyakrák- és szeméremtestrák-megelőző állapotok, valamint a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök kialakulása ellen. A férfiak kevésbé veszélyeztetettek, mégis a vakcinát 9–15 éves fiúknak is érdemes beadni, hogy ne váljanak a vírusok közvetítőjévé, és megelőzzék a nemiszervi szemölcsök kialakulását. A teljes védettség kialakulásához három oltást kell beadni hat hónap alatt.

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...