Home / Életmód / Egészség / Harkány, a mediterrán fürdőváros

Harkány, a mediterrán fürdőváros

Harkány nevének hallatán az egyszerű halandónak a fakopáncs jut eszébe. Valószínű azonban, hogy a település neve az ősi magyar méltóságból, a harkából származik. A néphit szerint meglepetést okozott, amikor a XIX. század 20-as éveiben a mocsarak lecsapolásakor az egyik munkás sebes lábát véletlenül meggyógyította a kénes víz.

A korabeli „információs rendszer”, vagyis a falu szája hamar ország-világ elé tárta a csodát. Így azután Batthyány Antal 1824-ben fürdőházat építtetett ide, majd jött a híres „vízfakasztó” Zsigmondy Vilmos, aki 1866-ban artézi kutat fúratott. A 65-70 fokos gyógyvíz 1925-ben került medencébe és ettől kezdve a harkányi fürdő Dél-Dunántúl legkiépítettebb fürdőközpontja lett.

 

Harkány vonzáskörébe tartozik Villány és természetesen a bor, Pécshez való közelsége pedig a kulturális szolgáltatások magas színvonalát biztosítja. A Duna-Dráva Nemzeti Park szintén sok turistát vonz az 1999-ben városi rangra emelkedett Harkányba. A természeti szépségekkel övezett tájegység pedig folyójáról, a Dráváról kapta nevét.

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...