Home / Életmód / Egészség / Életünk megkeserítője- a migrén

Életünk megkeserítője- a migrén

Sok embert még egy mezei fejfájás is ledönt a lábáról, azonban ők nem tudják, van annál egy sokkal kínzóbb fájdalom is, ami olykor csaknem elviselhetetlen. Ez nem más, mint a migrén.

Szinte nincs is olyan ember, akinek soha ne gyűlt volna meg a baja a makacs fejfájással. Azonban a migrén teljesen más. Sokan azt hiszik, hogy a lüktető, szorító érzés a fejben egyenlő vele, viszont akinek volt már az életében migrénes rohama, az tudja, összehasonlíthatatlan még a legkínzóbb fejfájással is. Hogy miben különbözik? Leginkább abban, hogy ebben az esetben legtöbbször féloldali elviselhetetlen fájdalomról van szó, ami kisugározhat a nyakba, az arcba, a szembe. Ekkor a beteg jóformán fel sem tud kelni az ágyból, és csakis teljesen elsötétített szobában, tökéletes csendben tud valamennyire létezni. A migrént gyakran megelőzi egy úgynevezett aura jelenség, amikor apró pontok cikáznak a szemek előtt- ez hívja fel a figyelmet a roham közeledtére. Természetesen ezen kívül még van néhány tünet, mely azt mutatja, hogy hamarosan itt a „vég”, ilyen például a rossz közérzet, hangulatingadozások (túl mélabús, vagy túlságosan jó kedv), szédülés.

 

Mitől alakul ki?

Sajnos még nem tudni pontosan, hogy mitől is válik valaki migrénessé. Az orvosok szerint a genetikai hajlam mellett szerepet játszik benne a stressz, a mozgáshiány, fogamzásgátló tabletták, keringési zavarok, de akár bizonyos ételek is kiválthatják, például a sajtfélék, illetve a vörösbor. Egy-egy migrén miatt még nyilvánítják betegnek az illetőt, viszont ha rendszeresen előfordul, és több napig is elhúzódik, akkor mindenképpen folyamatos orvosi kezelést igényel.

 

Főbb tünetei

féloldali fejfájás

szédülés

fény-és hangérzékenység

hányinger, hányás

izomgyengeség

ritkábban átmeneti zsibbadás, bénulás

 

Kezelése

Mivel egyelőre nem tudni, mi is okozza a migrént, hatékony gyógymód nem tudnak rá, ezért sokszor csupán a tünetek enyhítésében tudnak segíteni az orvosok. Erre léteznek kifejezetten migrén elleni gyógyszerek, melyek kaphatóak tabletta formájában, de a rohammal együtt járó hányás miatt léteznek már kúp, injekció, orrspray változatban is. Amennyiben egy hónapban minimum négyszer előfordul, akkor megelőző készítményeket írnak fel, amit rendszeresen szedni kell.

Természetesen léteznek alternatív terápiák is a migrén kezelésére. Ilyen például a levendulás fürdő, gyömbér tea, akupunktúra, masszázs, illetve a jóga.

Tekintse meg

lúgosítás 2

A lúgosítás 3 élettani hatása

Talán nem is gondolná, de szervezetünk elsavasodása még arra is hatással lehet, hogy milyen gyakorisággal ...