Home / Best of / Alberto Santos-Dumont – a világ egyik leghíresebb embere

Alberto Santos-Dumont – a világ egyik leghíresebb embere

Alberto SANTOS-DUMONT – a repülés elsőszámú úttörője. Először hajtott végre repülővel légibemutatót európában, 1904-ben. A világ egyik leghíresebb embere, 80 éve halt meg, 1932. július 23-án.

Santos-Dumont 1873. július 20-án született Brazíliában, Palmira város közelében, a település ma az ő nevét viseli.
Santos-Dumont Jules Verne-regényeken nőtt fel, s már kiskorában vezetett gőztraktort, mozdonyt a családi farmon. A família a 20. század elején Franciaországba költözött, ahol Alberto első dolga az volt, hogy autót vegyen. Hamarosan a repülés megszállottja lett, először léggömbön emelkedett a levegőbe, majd irányítható léghajók tervezésébe fogott. Járművével – akkoriban még nem lévén korlátozva a légi közlekedés – nem csak a sugárutak fölött repülhetett, de néha a vendéglőbe is a levegőből érkezett ebédelni. Érték balesetek is: léghajója egyszer a Trocadero Hotel tetejének ütközött, és felrobbant, de neki nem esett baja.
A párizsi nevezetességnek számító brazilt 1901-ben kapta szárnyára a világhír, amikor elnyert egy százezer frank jutalommal járó díjat, mert fél óra alatt elrepült egy Párizs közeli parkból a város közepéig és vissza, menet közben megkerülve az Eiffel-tornyot – népszerűségét növelte, hogy a pénzt a szegények javára ajánlotta fel.
Híresség lett, milliomosok és arisztokraták keresték társaságát. 1905-től a levegőnél nehezebb, merev szárnyú motoros repülőgépeket vezetett, 1906. október 23-án ő tartotta az első dokumentált európai légi bemutatót, gépével két-három méter magasan hatvan métert tett meg.
Nevéhez fűződik az első sorozatgyártású repülőgép is, igaz, az ötven méregdrága szerkezetből csak tizenöt kelt el.
Érdekesség, hogy ő terjesztette el a férfiak között az addig női ékszernek elkönyvelt karórát: mivel repülés közben bajos volt a zsebórát előrángatni, a Cartier cég az ő számára gyártotta le az első bőrszíjas karórát.

Pilótakarrierje 1910-ben ért véget, amikor rejtélyes betegség támadta meg, állandóan szédült, és kettős látása lett.
A repülőgépek harci felhasználása miatt súlyosan depressziós Santos-Dumont 1931-ben költözött haza Brazíliába, ahol 1932. július 23-án öngyilkosságot követett el. Ma nevét viseli egy kráter a Holdon és a Rio de Janeiró-i repülőtér.

Tekintse meg

alu

Használjuk fel az alufóliát praktikusan

Szinte minden háztartásban megtalálható az alumíniumfólia, sokan azonban nem tudják, hogy számos módon fel lehet ...