Home / Életmód / Egészség / A magas vérnyomás nem játék

A magas vérnyomás nem játék

Magyarország a szív-és érrendszeri megbetegedésekben az élen jár, ezek közül is leggyakoribb az a magas vérnyomás. Nagyon fontos, hogy még idejében orvoshoz forduljunk, ugyanis szövődményei akár halálhoz is vezethetnek!

 

Hazánkban a 60 év felettieknek több mint a fele magas vérnyomással küzd, köszönhetően az egészségtelen táplálkozásnak, a mozgásszegény, helytelen életmódnak, valamint a stressznek. Bármi is legyen az oka, sajnos sokszor előfordul, hogy a beteg akár évekig panaszmentes, és csak akkor jut el orvoshoz, amikor már nagy a baj.

 

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?

Normális esetben a vérnyomás értéke 120/80 Hgmm körül mozog, az ettől való, tartósan fennálló eltérés már aggodalomra adhat okot.  Az, hogy olykor ez a szint megugrik, még teljesen természetes, hiszen sok minden kiválthatja, viszont amennyiben nem tér vissza a normális szintre, ne halogassuk a szakember felkeresését! Az idősebb korosztály tagjainak érdemes otthon vérnyomásmérőt tartani, és időközönként ellenőrizni, mivel az esetek többségében eleinte semmilyen panaszt nem okoz. Ha ebben a stádiumban diagnosztizálják a betegséget, még jól kezelhető, viszont sok esetben nem így történik, és az ember már csak a szív- vagy a veseelégtelenségekor szembesül a probléma fennállásával.

Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb, hogy figyeljünk oda magunkra, életvitelünkre, kerüljük a rendszeres kávé-és alkoholfogyasztást, a dohányzást, valamint a túlzott sóbevitelt!

Tünetei és szövődményei

Mint említettük, kezdetben tüneteket nem okoz, viszont előrehaladottabb fázisban a panaszok a következők lehetnek: visszatérő tarkótáji fejfájás, mellkasi nyomás, gyakori szédülés, koncentráció-és látászavarok a legjellemzőbbek. Természetesen érdemes alaposabban utánajárni, mik okozhatják ezeket a tüneteket, ugyanis több más betegségre is utalhatnak.

Fontos, hogy ha diagnosztizálták nálunk a magas vérnyomást, feltétlen be kell, hogy tartsuk az orvos utasításait, ugyanis szövődményei akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Az érfalak elvékonyodnak, elgyengülnek, így nem ritka, hogy ezek megrepednek, ami akár az agyban is bekövetkezhet. Emellett említést kell tenni arról, hogy kései szakaszban az érszűkület, szívinfarktus, a stroke, illetve a veseelégtelenségek kockázata is jelentősen megnő!

 

Kezelése

A betegek legtöbbször rá vannak szorulva a gyógyszeres kezelésre, viszont a dózist csökkenthetik azzal, ha odafigyelnek magukra, és a táplálkozásukra. A halakban található omega3 zsírsav például bizonyítottan pozitívan hat a vérnyomásra, csakúgy, mint a magas kálium, kálcium és magnézium tartalmú ételek. Ha nem súlyos a vérnyomásprobléma, akkor nagy esély van arra, hogy dietetikus tanácsait betartva egy idő után nem lesz szükségünk gyógyszeres kezelésre.

 

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...