Home / Életmód / Egészség / 5 mítosz a Lyme kórról

5 mítosz a Lyme kórról

A kullancsok által terjesztett betegségek közül a Lyme kór az egyik leggyakoribb, azonban sajnos több tévhit is kering vele kapcsolatban a köztudatban. Lássuk, melyek ezek, és mi az igazság valójában!

Az összes kullancs hordozza magában

A kullancsoknak számtalan faja van, viszont a fertőzést csakis az ixodes családba tartozó fajok terjesztik. Ennek ellenére persze más betegségeket a többi is hordozhat, így mindig ugyanolyan óvatosan kell kezelni a kullancscsípést: először is ne nyomjuk össze a potrohát, illetve utána fokozottabban figyeljük magunkat!

A Lyme folt biztosan mutatja a betegség meglétét

A Lyme kórra leggyakrabban a piros színű kokárdaszerű folt hívja fel a figyelmet, azonban hiba lenne csakis erre alapozni, ugyanis vannak olyan esetek, amikor ez a jellegzetes tünet elmarad. Amennyiben valakinek el nem múló hőemelkedése van, fájnak végtagjai és bágyadt, akkor gondolni kell erre a betegségre is.

A Lyme kór minden esetben gyógyíthatatlan

A betegség kezdeti szakaszában antibiotikumokkal maximálisan gyógyítható, azonban amikor már izom-illetve idegproblémák lépnek fel, akkor már nem olyan egyértelmű a helyzet, ugyanis meglehet, hogy az illetőt folyamatosan kezelik antibiotikumokkal, de nem javul az állapota.

Ha kivétel közben bennszakad a kullancs szájszerve, úgy is fertőz

Előfordulhat, hogy kiszedés közben véletlenül bennmarad a kullancs szájszerve. Ettől nem kell megijedni, mert ha eddig nem következett be a baj, akkor ezután sem fog, mivel ez a része már nem tartalmaz annyi kórokozót, hogy az fertőzzön. Tehát ilyenkor a legjobb, ha nem piszkáljuk, ha esetleg benn marad, mivel egy idő után úgyis kilökődik a bőrből.

A Lyme kór ellen létezik védőoltás

Sajnos sokan rosszul tudják, de a kutyákkal ellentétben embernél egyedül a fertőző agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, de a Lyme kór ellen ez hatástalan. Ráadásul csípés utáni vakcina sem létezik, tehát amíg nincsenek konkrét tüneteink, felesleges orvoshoz rohanni egy-egy csípés után.

 

 

 

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...