Home / Életmód / Ápolja a haját természetesen

Ápolja a haját természetesen

A kemikáliákkal teli hajápoló készítmények sajnos sok esetben nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, így egyre többen nyúlnak a természet kínálatához – melyek ráadásul a drága készítmények fő anyagai. M milyen problémára mely praktikák a legnépszerűbbek? Most kiderül.

Korpásodás ellen

Sajnos a korpás hajra való vegyi készítmények többsége nem magát az alapproblémát szűntetik meg, hanem csupán bizonyos anyagok segítségével egyszerűen hozzáragasztják a fejbőrhöz a korpát, tehát nem tüntetik el, csak meggátolják, hogy lehulljanak. Amennyiben valódi megoldást keresünk, ám vegyszerek nélkül, akkor a rozmaring remek segítség lehet. Több féle módon lehet alkalmazni: hajöblítőként úgy, hogy fél liter vízbe (vagy rozmaringos főzetbe) csepegtessünk kb. 20 csepp 100%-os rozmaring illóolajat, de az is jó, ha jojoba-vagy mandulaolajhoz adjuk hozzá, és balzsamként a hajunkra kenjük.

Fénytelen hajra

A haj fényességének elvesztéséért leginkább a helytelen táplálkozás okolható, tehát első körben ezen kéne változtatni. Amennyiben rá akarunk segíteni, akkor érdemes minden hajmosás után almaecetes vízzel leöblíteni a hajat, mivel az ecet amellett, hogy puhít, leoldja a szálakra rakódott vízkövet, ami szintén fakó színt eredményez. Persze hogy ne legyen a fejünkön terjengő szagból kellemetlenségünk, csepegtessünk bele valamilyen illóolajat, ami elnyomja az ecet jellegzetes aromáját! Ezen kívül a sör, illetve a zsályaolaj is csodálatos fényt ad a hajnak, azonban az utóbbinál fontos, hogy ne öblítsük le, és hogy csak keveset használjunk belőle!

Száraz hajra

A száraz hajra való természetes anyagok non plus ultrája az a kókuszolaj. Az egyik legjobb hajápoló hírében áll a benne található vitaminok és trigliceridek fokozzák a szálak hidratáltságát. Bátran hozzákeverhetjük samponunkhoz, balzsamunkhoz, de önmagában is használhatjuk, akár öblítés nélkül is- bár ez esetben vigyázzunk, ne sokat tegyünk a hajunkra belőle, és inkább a hajvégekre szorítkozzunk, majd amikor elfogyott a kezünkön, tenyerünkkel átsimíthatjuk az egész sörényünket!

 

Zsíros hajra

Zsíros hajat igazán nehéz jól ápolni, mert sokan túlságosan is szárító készítményeket használnak rá, aminek következtében a szálak nem zsírtalanná, hanem dehidratálttá válnak, így előbb-utóbb töredezettek lesznek. Az egyik legjobb eredményt a citromos lemosóval lehet elérni. Hajhossztól függően kb. fél liter vízbe facsarjunk ki kér citromot, majd öblítsük át vele a hajunkat. Egy kicsit hagyjuk rajta, majd pár perc után sima vízzel öblítsük át. Persze a sokat hangoztatott tojásfehérjés-élesztős pakolás is jó megoldás: verjük fel a fehérjét, majd morzsoljunk bele kb. 1 dkg élesztőt és hagyjuk a sörényünkön 15 percet! Amennyiben erre nincs időnk, szórjunk egy kis hintőport a hajtövekre, majd fésüljük ki belőle (használhatunk hajszárítót is erre).

Töredezett hajvégekre

Akár a festés, akár a környezeti hatások, vagy a túl gyakori hajformázó készülékek okozták a hajvégek töredezettségét, sajnos 100%-osan helyreállítani nem lehet. Azonban optikailag sokat tudunk tenni az ápolt hajkoronáért, és szerencsére nem kell hozzá rögtön ollóhoz nyúlnunk. Az egyik legjobb erre a célra a már említett kókuszolaj, de lényegében bármelyik természetes olajjal (jojobaolaj, mandulaolaj, stb.) hasonló hatást lehet elérni, azonban a legjobb talán mégis a ricinusolaj, méghozzá felmelegített – de nem túl forró- formában. Egyszerűen vigyük fel a hajvégekre, még lemosni sem kell!

Hajhullás ellen

Klimax idején, illetve stresszes időszakban gyakori problémát jelent a fokozottabb hajhullás. Szerencsére több természetes praktika is létezik ennek mérséklésére, az egyik legnépszerűbb mégis a csalános hajöblítés, mely egyrészt megerősíti a hajszálakat és megállítja a hajhullást, másrészt remekül fertőtlenít is.

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...