Home / Divat / Mérföldkő a ruhaiparban: tejből készült kollekció

Mérföldkő a ruhaiparban: tejből készült kollekció

Ki gondolta volna, hogy a tejet nemcsak étkezési célra, illetve bőrtáplálónak használhatjuk?! Egy német mikrobiológus/divattervező szerint a ruháinkat is elkészíthetjük belőle, mely nemcsak öltöztet, de még az öregedést is késlelteti!

A tejből készített ruhák ötlete nem új keletű, viszont eddig csak mesterséges anyagokkal tudták megvalósítani. Ezt az elképzelést vitte tovább a 29 éves, mikrobiológus Anke Domaske, aki csapatával karöltve megalkotta a tejből készíthető fonalat, amelyből csodálatos, bőrtápláló ruhákat lehet készíteni. Bizony, ezek a modellek nemcsak öltöztetnek, de állítólag javítják a vérkeringést, hidratálnak és az öregedést is késleltetik. Ha Kleopátra ismerte volna ezt az anyagot, biztosan éjjel nappal azt hordta volna!

 

Az eljárás lényege, hogy a savanyú tejből egy bizonyos fehérjét, a kazeint kivonják, és feldolgozzák. Utána ezt felmelegítik, majd egyfajta darálón átnyomják, ami kiadja az értékes anyagot, végső lépésként pedig méhviaszt és egy kevés vizet adnak hozzá, és máris előttünk áll a Qmilchnek keresztelt tejszál. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen ruhadarab elkészíthető, és külön jó oldala, 100%-ig természetbarát. A tervezőnő több díjat is bezsebelt érte, többek között az Év fiatal divattervezője elismerést is neki tulajdonították, és már több vállalat is érdeklődött a Qmilch iránt, de egyelőre leginkább takarókat és ágyneműket készítenek belőle- de az elképzelése szerint pár év, és a ruhaiparban is megindul majd a tejből készített ruhák tömeggyártása.

Egy-egy ilyen könnyed, lágy esésű ruha kb. hat liter tejből készül, és 150-200 euróba kerül majd. Anke Domaske állítása szerint egyelőre nehéz meggyőznie a kereskedőket és a divatüzleteket, hogy forgalmazzák a kreációit, ezért úgy döntött, egy saját üzletláncot fog indítani- sőt hamarosan az interneten is lehet majd tőle rendelni, így nemsokára akár mi is magunkon érezhetjük a finom, bőrtápláló szövetet.

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...