Home / Divat / Életről és divatról Makány Mártával

Életről és divatról Makány Mártával

Úti célom az ötödik kerület

A ruhái is olyanok, mint ő maga: színesek, egyéniségre szabottak, energikusak. Felvállaltan nőiesek, és ami nem utolsó szempont: skálájuk a klasszikusabb vonalaktól az extravagánsig terjed. Makány Márta kétségkívül az egyik legsikeresebb hazai stiliszta. Ruhái Dél-Koreától Japánon át az Egyesült Királyságig kaphatók.

– Mindig is divattervezőnek készült?
– A művészeti középiskolában textilszakos voltam. Logikusnak tűnt, hogy ezt folytatom az Iparművészeti Főiskolán. Mindenképpen olyan foglalkozást akartam, ami azon belül, hogy rajzalapú, nem magányos. És erre a divat alkalmas.

– Milyen családból származik?
– Mindenki mérnök volt a családomban, a környezetemben, Anyukám tudott rajzolni.

– Hogyan határozná meg a stílusjegyét?
– Nőies, de nem feltétlenül kihívó. Életteli, vidám. Csak olyan ruhát csinálok, amiről azt gondolom, hogy ha rendelkeznék hozzá adottságokkal, szívesen viselném.

– Eddigi legnagyobb kihívása?
– A legnagyobb kihívás az, hogy húsz éve ezt csinálom, és haladok előre. Mindenkinek vannak sikeres állapotai, amikor emberileg, anyagilag, szakmailag jól van. Ebbe én nem ragadok bele, merek továbblépni.

– Ha jól tudom, egy Air France-divatpályázattal kezdődött a tervezői karrierje.
– Benne voltam a tíz elsőben, akik kimehettek Párizsba 1990-ben.

– Milyen fontos hatások érték külföldön?
– Sokat voltam Párizsban, Milánóban a munkám révén, de nincsenek konkrét hatások, élménygyűjtő programok. Az egész életem egy hatás. A trendeket sem kutatom. Az a lényeg, hogy együtt kell élni a divattal, és akkor az embernek természetesen kialakul az érzéke.

– Jelenleg mi a trend?
– Most a nagyobb mintás, virágos ruhák a divatosak, ami közel áll az ízlésemhez. Akkor is sok mintát használok, amikor éppen nem ez a trend.

– Mit gondol a hazai öltözködési kultúráról?
– A fiatalok nagyon jól öltöznek. Egy bizonyos kor után már nem fordítanak annyi figyelmet az öltözködésre, de nem is így szocializálódtak. Mindenkinek egyéni döntése, hogy mit visel.

– Jelmeztervezőként is tevékenykedik. Milyen  felkérései vannak a közeljövőben?
– A Pécsi Nemzeti Színházban a Cseresznyéskert, Dunaújvárosban a Sirály jelmezeit tervezem. 2013 Csehov-év lesz számomra ugyanazzal a rendezővel, Dömötör Tamással. Filmekhez is szívesen készítek jelmezeket, de ez nagyban  múlik a  szerencsén.

– Formaruhákat éppúgy készít: a pekingi olimpiai válogatottól a BKV-n át a Müpa-hoszteszek egyenruhájáig.
– Nagyon megtisztelő, hogy olyan ruhákat tervezhetek, amit sok ember visel, és sokan látják. Olaszországban például Armani tervezte a rendőrök egyenruháját.

– A külföldi tervezők közül kinek a stílusát érzi magához közel?
– Igazából nincs olyan tervező, akihez szeretnék hasonlítani. Sok márkát szeretek, közük Christian Lacroix ruháit, de igazán egy-egy kollekcióra mondom azt, hogy hű, de érdekes, de szép.

– Mindig a saját ruháit viseli?
– Az én méretemben nem árulnak semmit, a vásárlás pedig nem érdekel.

– A popzenészekkel való kapcsolata hogyan kezdődött?
– Már nem emlékszem, hogy ki volt az első, aki hozzám tévedt. Főleg lányoknak, Lolának, Barbie-nak, a Unique együttesnek, Tóth Gabinak, Tolvai Renátának készítek fellépőruhákat.

– Mi érdekli a munkáján kívül?
– Nekem nincs munkám, csak hobbim. Foglalkozom régiségekkel, dizájnnal és gasztronómiával. Áldozatteljesen kóstolgatom a magyar top gasztronómiát.

– A régiségeket gyűjti is?
– Mindent szeretek, ami szilikát alapú, a porcelánokat, az üvegeket. A sorozatgyártott szép dizájn tárgyakat, a gránitgyárnak a 20-as, 30-as években készült termékeit vagy a fajanszot. Komoly gyűjteményem van porcelán madarakból, állatokból.

– Mi a kedvenc étele?
– A paradicsomos krumplifőzelék.

– A kedvenc úti célja?
– Sokat utaztam, sokat ültem repülőn. A kedvenc úti célom az ötödik kerület. Itt élek, itt van az üzletem.


Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...