Home / Best of / Tudtad, hogy a rágózással becsapod a szervezeted?

Tudtad, hogy a rágózással becsapod a szervezeted?

Gondoltad volna, hogy a rágózással saját szervezeted csapod be? Pedig így van! Ráadásul könnyen belátható, hogyan és miért!

ragogumi 1

Te is rágózol? Akkor nem árt, ha tisztában vagy milyen hatással van a szervezetedre! Összegyűjtöttük az előnyöket és a hátrányokat:

Pozitívumok:

  • A kutatások kimutatták, hogy az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb.
  • Állítólag az állandó nassolás legyőzésben is segít a rágózás, ugyanis a folyamatos, mentolos ízű rágcsálás mellett megszűnik az édesség iránti vágy.
  • Amikor rágózol, “becsapod” a szervezeted, aki rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.

Negatívumok: 

Viszont mivel a rágással “becsapod a szervezeted”, a testedben elkezdődik az emésztés: ám semmilyen táplálék nem jut a gyomrodba! Az emésztő-folyamatok téves beindulása puffadáshoz vezethet a várt táplálék elmaradása miatt. Az emésztés következtében keletkező gyomorsav pedig – mivel nincs mit lebontania – károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.

A cukormentes rágógumik édesítésére felhasznált anyag, az úgynevezett szorbit, hashajtó hatású, ezért hatással lehet az emésztésedre.

 

Tekintse meg

Lányos apák

Lányos apák 10 parancsolata, mondanom se kell, hogy röhögőgörcs

1. A leány gyermek élete végéig szűz marad, akkor is, ha felnőtt korában családot alapít. ...