Home / Best of / Női hiszékenység kontra férfi hiszékenység

Női hiszékenység kontra férfi hiszékenység

Az örök kérdés, a megválaszolhatatlan dilemma, az abszolút rizikófaktor. Nők kontra férfiak, ezúttal a hiszékenység kontextusában. Vajon ki fog nyerni, egyáltalán van-e nyertes egy ilyen végeláthatatlan összecsapásban?

//

Ismerjük a történetet. Egy vidéki, fiatal lány felkerül a nagyvárosba, egyedül járkál az utcákon, rácsodálkozik minden újra és szépre, és nem kell sok idő, máris odalép hozzá számtalan koldus, csaló, feketeárus. Mintha csak megérezték volna. Mintha a naivitásnak szaga lenne. Ő pedig meg fog állni nekik, adni fog pénzt, megadja az adatait, venni fog hamis órát. Hogy miért? Mert hinni akar. Mert elhiszi a csalónak, hogy ő nem csaló, a koldusnak, hogy tényleg gyógyszerre kell neki a pénz, és az árusnak, hogy minden parfüm valódi. Hiszen önmagából indul ki, miért akarna csak úgy átverni másokat? Mi értelme lenne? Hisz a másik ember szavában, hisz magában az emberben. Meg sem kérdőjelezi a másik fél hitelességét.

Hány idős nénit vernek át házaló bandák, hívják fel őket az unokáik nevében, hogy pénzt tudjanak kicsalni tőlük? Számtalan ilyen esetről beszámolt már a tévé, rádió, újság.  Van, hogy olykor totálisan hihetetlen sztorikkal is megvezethetőek az idős hölgyek.

Vegyük példának a társas kapcsolatokat. Egy férfi társaságban nincs helye a lelkizésnek, a naivitásnak, ezek abszolút női viselkedésformák, helyette marad az egyenes, kemény attitűd.
Míg egy női barátságban igenis helye van a hiszékenységnek, a hinni akarásnak, a másik emberben való hitnek. Amíg a nők szeretik az árnyalt közlésmódokat, addig a férfiak leginkább az egyenes utat kedvelik. Persze vannak kivételek, de maradjunk most a többségnél.

Ha feltennénk az utca emberének azt a kérdést, hogy mondják meg, szerintük kik a hiszékenyebbek, a nők vagy a férfiak, vajon melyik választ kapnánk nagyobb számban? Nyilvánvalóan azt, hogy a nők. De miért alakult ki ez a kép? Miért gondolja azt az átlagember, hogy egy női agy könnyebben átverhető, hogy egy nő sokkal hamarabb megbízik egy másik emberben, mint egy férfi? Hogy hamarabb ki lehet golyózni?

A helyzet az, hogy jól gondolják. De mégis ki vagy mi tehet erről? Az érzelmi intelligencia? Az érzékenység? Azok a bizonyos anyai ösztönök? A szülők példája? Nem, ennél sokkal egyszerűbb a válasz, ugyanis egy tudományos kísérlet szerint a tesztoszteron a felelős a női hiszékenységért. Azaz annak a hiánya. Egy utrechti és egy dél-afrikai egyetem közös tanulmányában azt vizsgálták, hogy miért hiszékenyebbek a nők a férfiaknál, miért bíznak meg sokkal hamarabb a nők egy idegen emberben, mint a férfiak. A teszt során 24 nőnek fecskendeztek 0,5 mg tesztoszteront a nyelve alá, és kérdezték őket idegen emberek képeiről, hogy szerintük ki tűnik megbízhatónak a fotók alapján, és ki az, aki esetleg kevésbé. Azok a nők, akik tesztoszteront kaptak, sokkal kevesebb embert gondoltak megbízhatónak a képsorozatból, mint a társaik.

Tény, hogy a nők alapvetően érzékenyebbek, érzelmesebbek, fogékonyabbak a hitre, mint a férfiak. És az is tény, hogy igenis léteznek naiv férfiak, de egyelőre a mérleg nyelve a nőkére billen.

Tekintse meg

alhambra

Andalúzia kincse, a mórok öröksége: Alhambra, Granada

Andalúzia, Spanyolország egyik legszebb tartománya. Változatos tájain éppen úgy barangolhatunk a Sierra Nevada meredek csúcsai ...