Home / Best of / Híres emberek / Kitüntették az Afganisztánban szolgált háromlábú kutyát

Kitüntették az Afganisztánban szolgált háromlábú kutyát

Lucca, a 12 éves német juhászkutya amerikai katonák százainak életét mentette meg szolgálata alatt. A hős kutya elnyerte az állatoknak járó legmagasabb háborús kitüntetést!

Lucca az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságánál tejlesített szolgálatot hat éven át, robbanószerkezetek kiszagolására képezték ki. Tevékenysége során egyetlen alkalommal sem sérültek meg emberek. 2012. tavaszán egy bevetés során veszítette el bal mellső lábát, szerencsésen felépült, de felmentették a szolgálat alól.

A napokban hatalmas megtiszteltetésben részesítették hősiessége és bátorsága eredményeként. Ő lett a 67. állat, aki megkapta a Dickin-medált, mely a Victoria Kereszt (a brit fegyveres erők legmagasabb kitüntetése) állatok számára létrehozott változata.

Lucca 1

Lucca és gazdája, Chris Willingham tüzér őrmester nemrég Londonba utaztak, hogy együtt vehessék át a medált. „Rendkívül intelligens, hűséges kutya, keresőkutyaként elképesztő hévvel vetette bele magát a mindennapos feladatokba.” – mondta el Willingham. „Egyedül neki köszönhetem, hogy épségben hazatérhettem családomhoz. Szerencsésnek tartom magamat, hogy mellette teljesíthettem szolgálatot. Igyekszem minden jóval elhalmozni a jól megérdemelt nyugdíjas évei alatt.”

Willingham és Lucca kétszer is szolgáltak Irakban, számos felkelés leverésében és tisztogató hadműveletben vettek részt, mielőtt Afganisztánba küldték őket 2011-ben. 75 járőrszolgálatot vezettek a házilag fabrikált robbanószerkezetekkel sűrűn aláaknázott Helmand Tartományban.

Lucca 2

2012. március 23-án Lucca új vezetője, Juan Rodriguez tizedes mellett amerikai csapatok előtt haladva vezette az aznapi járőrözést. Egy sikeres bevetést követően azonban a német juhász súlyosan megsérült egy robbanásban. Elveszítette bal mellső lábát, mellkasát égési sebek borították. A férfi azonnal elsősegélyben részesítette a kutyát, míg megérkezett a segítség.

„Folyamatosan mellette voltam, a műtét és a felépülés időszakában is. Oly sok alkalommal mentette már meg az életemet, biztos akartam benne lenni, hogy érzi, vele vagyok, ha szüksége lenne rám.” A sérülést követő 10. napon Lucca felállt és elindult, immár három lábon.

Rodriguez nem győzte dícsérni a kutya bátorságát: „A kezelések és fájdalmai ellenére is ugyanaz a kutya maradt. Láthattuk küzdőszellemét, hihetetlenül büszke voltam rá, olyan hamar felépült!”

Lucca 3

Jan McLoughlin, a díjátadó szervezet, a People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) igazgatója elmondta: „Lucca bátorsága és szolgálat iránti elkötelezettsége bámulatos, joggal érdemelte ki a Dickin-medált. A fegyverek és bombák felkutatásában nyújtott kimagasló képessége és határozottsága emberéleteket mentett meg a világnak azon a részén, ahol napjaink leghevesebb katonai konfliktusai zajlanak.”

Lucca jelenleg Kaliforniában él Willingham otthonában. Családja minden nap hatalmas szeretettel veszi körül az életmentő hölgyet.

Lucca 4

A díj 1943-as megalapítása óta 31 kutya (köztük Diesel, a 2015. novemberi párizsi terrortámadások során életét vesztő rendőrkutya), 32 második világháborús postagalamb, három ló és egy macska kapta meg a medált.

 

Tekintse meg

akaratero

10 egyszerű akaraterő fejlesztő gyakorlat, amit jó ha te is ismersz!

„Hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?” – teszik fel sokan a kérdést, köztük sok kutató is ...