Home / Best of / Felfordult a Tádzs Mahal

Felfordult a Tádzs Mahal

Ilyen az, amikor egy világhírű és csodaszép építmény ad ihletet egy minden újdonság felé nyitott designer cégnek.

 

A Tádzs Mahal magyarul annyit jelent, hogy a paloták koronája: az 1983 óra a Unesco világörökségi listájára is felkerült indiai mauzóleumot Sáh Dzsahán mogul sah építette a 17. században, még pedig gyermekszülésben elhunyt felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Később aztán magát a sahot is itt helyezték örök nyugalomra, jelenleg pedig India leglátogatottabb turistalátványossága a Tádzs Mahal, mely évente több mint 2,5 millió látogatót fogad.

 

A 2007-ben a világ hét új csodája közé választott Tádzs Mahal most új testet öltött, ugyanis egy belga designer cég, a Studio Job úgy gondolta, hogy el kellene készíteni egy olyan különleges asztalt, mely pontosan úgy néz ki, mint a fejjel lefelé fordított Tádzs Mahal. Ahhoz, hogy az exkluzív megjelenésű bútor stabilan álljon, annyi változtatást azért mindenképpen végre kellett hajtani a Tádzs Mahalon, hogy a négy sarkában található tornyok méretét némileg csökkenteni kellett.

 

Ugyancsak lényeges különbség, hogy míg az eredeti épület hófehér, addig a belga asztal fekete színben pompázik, a kupola pedig rézbevonatot kapott. Sorozatgyártásra persze senki se gondoljon, hiszen a különleges Tádzs Mahal asztalból mindössze nyolc példány fog készülni, melyek ára 36 ezer euró, vagyis átszámítva mintegy 10,5 millió forint lesz.

 

Tekintse meg

no

Női hiszékenység kontra férfi hiszékenység

Az örök kérdés, a megválaszolhatatlan dilemma, az abszolút rizikófaktor. Nők kontra férfiak, ezúttal a hiszékenység ...