Home / Best of / Az ötletek asszonya: a tökéletes Martha Stewart (+recept)

Az ötletek asszonya: a tökéletes Martha Stewart (+recept)

Martha Stewart sokkal több, mint tökéletes feleség! Nemcsak konyhatündér és otthonteremtő lakberendező, hanem kitűnő üzletasszony is. Elképesztő kreativitás, kitűnő üzleti szellem, állandó szereplési vágy, kifogyhatatlan energiák, nem mindennapos önbizalom és nem kevés szerencse révén vált a lengyel bevándorló család gyermeke, Martha Kostyra a világszerte Martha Stewart néven ismert televíziós személyiséggé. Emellett övé az Egyesült Államok egyik legnyereségesebb kiskereskedelmi áruházlánca, szakácskönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodáiban is elkészítik. Ő a világ legismertebb háziasszonya és az Államok egyik leggazdagabb asszonya.


De haladjunk sorjában! Martha 1941. augusztus 3-án született. Egyszerű családban nevelkedik ugyan, de anyja főzni és varrni, apja pedig kertészkedni tanítja. A kamaszlány Martha szorgosan bébiszitterkedik, és csinos lány lévén, modellpályája is beindul. Közben iskolai lapot szerkeszt, ügyesen süt-főz, sőt partikat szervez. Az egyetemen művészettörténetet hallgat. tizenkilenc évesen feleségül megy Andrew Stewarthoz, pár év múlva megszületik kislánya: Alexis. Martha sikeres tőzsdeügynök, ám amikor Connecticutban patinás régi házat vesznek, lelkesen beleveti magát a házátalakításba, majd az alagsorban catering-vállalkozásba fog, volt modelltársával. Az üzlet jól megy, de a barátság megromlik, és rövidesen Marthaé lesz a cég. Karrierje akkor kezd szárnyalni, amikor férje, aki egy New York-i kiadó elnöke, egy könyvbemutató alkalmából fogadást ad, amit Martha szervez. Egy neves könyvkiadó-hálózat vezetőjét elbűvöli Martha tehetsége, és felajánlja, hogy kiadja a szakácskönyvét. Már, ha Martha ír egyet. Hogyne írna!


Első könyve, a ’82-ben megjelenő Entertaining elképesztő sikert arat. Még hét könyvet ír, amelyek a recepteken kívül praktikus tanácsokkal is szolgálnak a háziasszonyoknak. Martha ugyanis jól ismeri a háztartás, a kertészkedés, a kutyák-macskák tartásának összes csínját-bínját. Mindezt sikerrel adja elő a televízióban is, egy időben naponta megjelenik műsorával. De ahogy ez már sajnos gyakorta előfordul, ha egy nő számára fontosabb a karrier, mint a férj, a házasság megromlik, és ’89-ben elválnak. Martha a következő évben lapot indít, ami az ezredfordulón már kétmilliós példányszámot ér el. Azonban tőzsdei botrányba keveredik, és 2004-ben öt hónapra egy börtönben lel otthonra. Arról nem szól a fáma, hogyan csinosította celláját, egy biztos: ma már újra a csúcson van.
Számtalan hálaadási napi pulyka receptje közül választottunk egyet.

Citrusokkal, finomfüvekkel töltött pulyka

Hozzávalók:
1 bébipulyka (kb.6 kilós) szárazra törölve
2 ek durva tengeri só
1 tk fekete bors
1 félbevágott narancs
1 félbevágott citrom
1 kis fej hagyma, meghámozva, negyedelve
1 fej félbevágott fokhagyma
2 ágacska zsálya
6 ágacska kakukkfű
1 ek olívaolaj
7 dl csirkeleves
1,5 dl tej
2 ek liszt

A sütőt 200 fokra melegítjük.
A só és a bors felével bedörzsöljük a pulyka belsejét.
Megtöltjük a narancs, a citrom, a hagyma, a fokhagyma és a füvek keverékével.
Összekötjük a pulyka lábát, és sütőrácson tesszük a tepsibe.
Bedörzsöljük a bőrét az olívaolajjal és a maradék sóval, borssal.
A tepsibe öntünk 5 dl csirkelevest, és a sütőbe tesszük, a legalsó rácsra.
2 és fél óráig sütjük, közben félóránként megöntözzük a pecsenyelével. Ha túlságosan pirulna, alufóliával letakarjuk.
Ha megsült, kivesszük, és legalább 15 percig állni hagyjuk.
A pecsenye levét és a maradék húslevest keverőedénybe öntjük.
A tejet a liszttel eldolgozzuk, és a tepsiben lévő szafthoz öntjük, jól elkeverjük, beleöntjük a tepsibe és közepes lángon, kavargatva besűrűsödésig forraljuk.(kb 2 perc).
A pulykát felszeleteljük, a mártással tálaljuk.
Édesburgonya- vagy burgonyapüré illik hozzá.

Megjegyezzük, hogy Martha weboldalán két rajongója is sokallta a sót a receptben, és ezzel magunk is így vagyunk, amennyiben a húsleves maga is sós.
Lehet, hogy még Martha Stewart sem tökéletes?

Tekintse meg

no

Női hiszékenység kontra férfi hiszékenység

Az örök kérdés, a megválaszolhatatlan dilemma, az abszolút rizikófaktor. Nők kontra férfiak, ezúttal a hiszékenység ...