Home / Best of / Andalúzia kincse, a mórok öröksége: Alhambra, Granada

Andalúzia kincse, a mórok öröksége: Alhambra, Granada

Andalúzia, Spanyolország egyik legszebb tartománya. Változatos tájain éppen úgy barangolhatunk a Sierra Nevada meredek csúcsai között, mint ahogy nyaralhatunk a Costa del Sol strandjain.

A tartomány legértékesebb kincsei az egykor arab uralom idején virágzott városok, mint Sevilla, Granada vagy Cordoba gyönyörű épületei, kertjei. Közülük is kiemelkedik Granada, ahol a város közepén emelkedő sziklán egy lenyűgöző erőd épült a település felett: a csodálatos Alhambra.

Az Alcazaba a legerősebb falakkal körülvett vár, mellette található a mórok kiűzése után épült V. Károly palotája, és az Ezeregyéjszaka meséit megelevenítő Naszridák palotája.

 

A gyönyörű csempékkel, aprólékos faragásokkal, csobogókkal, szökőkutakkal és vízesésekkel díszített épületekből sugárzik a mórok víz iránti tisztelete és kifinomult művészeti érzéke.

A Generalife kertekben pedig tavacskák és rózsakertek sűrűjében sétálhatunk, ahol a mór építészek szintén csodálatos értékeket hagytak az utókorra: a gazdagságot nem arannyal és drágakövekkel, hanem a víz pazarló megjelenítésével mutatták be: már amennyire egy sivatagból érkező népnek a szökökút és a díszes tavak a legértékesebb kincs hivalkodó fényűzését jelenti.

 

 

Forrás:

 

 

Tekintse meg

Lányos apák

Lányos apák 10 parancsolata, mondanom se kell, hogy röhögőgörcs

1. A leány gyermek élete végéig szűz marad, akkor is, ha felnőtt korában családot alapít. ...