Home / Best of / A Szamos család, mint hungaricum

A Szamos család, mint hungaricum

A marcipán első magyar receptjét Bornemissza Anna 1688-ban jegyezte le naplójába. Azóta ennek a kedvelt édességnek igen kalandos története volt hazánkban, de a legmarkánsabb fejezetét kétségtelenül a Szamos család írta. A kezdet szinte népmesébe illett. Egy félárva szentendrei szerb fiú, nevezetesen Szavits Mladen az 1930-as évek elején a híres Auguszt cukrászatnál lett segéd. Néhány év alatt kitanulta a szakmát, és az ott dolgozó dán cukrászmestertől elleste, hogyan lehet marcipánból rózsákat készíteni. A nevét közben Szamos Mátyásra magyarosító cukrász egyre több marcipánfigurát és speciális édességet talált ki. Majd egy József körúti lakásban elkezdte önállóan gyártani a finomságokat. Megnősült, felesége – a most kilencvenéves Margit néni – is a szakmából került a házhoz. Három gyermekük született, akik felnőve – némi kacskaringó után – szintén a Szamos-cégbirodalom tagjai lettek.


A Szamos családról beszélgetünk a svábhegyi Szépkilátás Cukrászdában. Az épület akár egy mézeskalács házikó, belül művészi ritkaságok láthatók, az antik bútorokon pedig zsúfolásig megrakva kínálják magukat a Szamos-termékek.
Kelényi Szamos Gabriellát kérdezzük elsőnek a szűkebb és a tágabb családról.
Eredetileg matematikatanár vagyok, tízévi tanítás után kapcsolódtam be az édesiparba. A férjem, Kelényi Gyula sem cukrászként kezdte, hanem tervezőmérnökként dolgozott. Édesapám 1978-ban betegség miatt rábeszélte a vejét, hogy vegye át az akkor már virágzásnak indult cukrászatát. Férjem, mérnöki szaktudását és kiemelkedő innovatív képességét kamatoztatva, a céget – kemény munkával és családi segítséggel – ötszáz főt foglalkoztató, valamint milliárdos forgalmat lebonyolító vállalattá fejlesztette.


Ön hogyan vált matematikusból cukrásszá?
A szó eredeti jelentésében nem vagyok cukrász. Egyébként is a cukrászda nem szimplán édességáruda, hanem komplex szolgáltatás, ahol kellő motivációval egy matek-fizika tanár is megtalálhatja a helyét. Édesanyánk először berzenkedett, hogy Szamos papa „maszeknak” állt, de idővel annál nagyobb kitartással szervezte a családi vállalkozást. Három gyermeke gyúrta, színezte, formálta a marcipánokat, mondhatni ezen nőttünk föl. Jelenleg a cég üzleti arculatának kialakítása a feladatom, valamint a termékek minőségére ügyelek, amit még az Auguszt-Szamos féle alapelvekből örököltünk.
Beszéljünk a következő generációról is, a gyerekekről, akik szó szerinti „édestestvérek”.


Két fiam, Ádám és Kolos már diákkorában belekóstolt nemcsak a marcipánba, hanem a szakmába is. Emlékszem, egyszer Ádám és az apja jöttek be Pilisvörösvárról autóval. A meglehetősen kacskaringós úton az öt év körüli gyerek pityeregni kezdett. Apja faggatására azt válaszolta: „Azért sírok, mert ha majd én leszek az igazgató, ezen a görbe úton nem fogok kitalálni a gyárba.” Ennek ellenére nem erőltettük rájuk a „főnökséget”. A híres Fazekas Gimnáziumban matekot tanultak kiváló eredménnyel, majd több diplomát szereztek, sőt Ádám a cukrászmesterséget is kitanulta. Mivel ő nincs jelen, róla dió-, vagy stílszerűen inkább mandulahéjban elmondanám, hogy mit tevékenykedik a cégnél. 1997 óta a cukrászdáinkat üzemeltető cég (a Fahéj Kft.) ügyvezetője, illetve a Pilisvörösváron működő Szamos Marcipán Kft. gazdasági és HR igazgatója. Többek között a Szamos cégbirodalom egységeinek menedzselése a feladata (bankkapcsolat, hitelek, bér és javadalmazás, munkaerő-gazdálkodás stb.). Apjával együtt most is a „munka frontján” állják a sarat, ezért nem tudtak eljönni. De itt van Kolos fiam, ő szívesen válaszol a további kérdésekre.


Akkor az ő véleményét kérdezzük arról a közkeletű prognózisról, miszerint a vállalatot az első generáció felfejleszti, a második jól él belőle, és a harmadiknál pedig elkezdődik a leépülés.
Ismerem a mondást, de úgy vélem, a Szamosra ez nem vonatkoztatható. Testvéremmel való szoros együttmunkálkodásunk eredményeként cégünk az ország egyik legismertebb prémium kategóriás édességgyártója. Mi tagadás, a forgalmunk megérezte a válságot, de igyekeztünk előremenekülni, például arculatváltással, illetve újabb, jelentős üzletek nyitásával. Ilyen a Vörösmarty téri régi tőzsdepalotában tavaly ősszel átadott Szamos Gourmet Ház. Érdemes ide betérni.


Beszélgetésünk alatt Kelényi Kolos felesége, Kelényi Kovács Zsuzsanna féléves kislányukat, Kamillát ringatta. A fiatalok elárulták, hogy sok kistestvérrel szeretnék még biztosítani a Szamos-utánpótlást.


Nagy sikerként könyvelhető el, hogy a hagyományos kézműves Szamos-termékek felkerültek a hungarikumok listájára (hungarikum.lap.hu/etel).

Tekintse meg

no

Női hiszékenység kontra férfi hiszékenység

Az örök kérdés, a megválaszolhatatlan dilemma, az abszolút rizikófaktor. Nők kontra férfiak, ezúttal a hiszékenység ...