Home / Autó-Motor / Autó / Ilyen még nem volt: Jaguar F-Type

Ilyen még nem volt: Jaguar F-Type

Ilyen is ritkán fordul elő: a nagymacskás gyártó egy vadonatúj járgányt vezet be a piacra.

 

A patinás brit gyártó, mely egyébként egy ideje az indiai Tata Motors tulajdonában van, a tavaly őszi Frankfurti Autókiállításon leleplezett egy bizonyos C-X16 típusjelzésű vadonatúj fejlesztést, mely az autószalon egyik legimpozánsabb négykerekűje volt. Ahogy azt a típusjelzésből könnyen ki lehet következtetni, a C-X16 egyelőre még csak egy kísérleti projekt szüleménye, vagyis egy prototípus állapotú autó. Jó hír azonban, hogy a fejlesztési projekt most végre zöld jelzést kapott.

 

Ennek folyományaként a Jaguar hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan egy vadonatúj típussal, a Jaguar F-Type-pal fog megjelenni a piacon. A teljes egészében alumíniumból készült karosszériát felvonultató sportkocsi hivatalos bemutatójára még az idén, előreláthatólag a Párizsi Autókiállításon kerül majd sor.

 

 

A Jaguar többféle nagyteljesítményű benzinmotorral kívánja hadrendbe állítani az új modellt, melynek első motorja várakozások szerint egy feltöltött V6-os erőforrás lesz, a maga 380 lóerős teljesítményével és 450 Nm-es nyomatékával. A C-X16-os prototípusban egy a Forma 1-es torpedókban is használt KERS-hez nagyon hasonló megoldás is helyet kapott, és ezzel vélhetően majd a sorozatgyártásra érett végleges példány esetében is találkozhatunk majd. Ennek a megoldásnak a központi eleme egy 95 lóerős és 235 Nm-es elektromotor, illetve egy 1,6 kWh-s akkumulátor pakk.

 

Az egyelőre ismeretlen árú Jaguar F-Type közúti tesztelése ezekben a napokban már meg is kezdődik, így az elkövetkezendő hetekben-hónapokban várhatóan számos kémfotón találkozhatunk majd az új élményautóval. A gyártó a mostani hivatalos bejelentés kapcsán is néhány ilyen, kémfotó jellegű (összematricázott kocsi) felvételt közölt az újdonságról.

Tekintse meg

super1

2015 Bentley Continental Supersports

A jelenlegi Bentley Continental Supersports-ot 2009-ben mutatták be a közönségnek. 2014-es évben a Bentley egy ...